”Livets är för kort för att äta dålig pasta”
Det är tyvärr inte så många restauranger som levererar idag pastarätter som håller hela vägen och kan anses vara lagade på ett godkänt och sedvanligt sätt.
Genvägen med att använda sig av förkokt torrpasta (dessutom ofta av billigaste kvalité), som sedan svalnas, smörjas och lagras i kylskåp, är numera en standard metod som tillåter en snabb servering av pastarätter. Pasta som lagras i kylskåp tas sedan fram vid beställning, kastas in i kokande vatten i några minuter, och sedan blandas med såsen i pannan. Helt fel!! Och värst av alla är att även färdiga pastarätter som förbereds kvällen innan tillkommer rätt ofta.
Allt övan bidrar till en rad olika effekter:
- Pasta tål inte en dubbelstress som tillkommer vid andra kokning. Glöm det om en pasta al dente!
- Pasta tappar kvalité och börja utvecklas bakterier då nedbrytningsprocessen vid +4° (i bästa fall) omedelbart tar fart, alltså redan efter första kokning.
- Pasta kommer aldrig blandas korrekt med såsen, eftersom oljan som under smörjnings moment skapas en yttre lager som stöter bort såsen, och minska pastans viktiga egenskap att just fånga såsen.
Trots allt ovan är det en mycket använt teknik in i restaurangbranschen som bidrar till en låg kvalitetsnivå.