Du läste rätt: PINSA med ”NS”, och inte PIZZA!
Nu på allas läppar är PINSA, en specialitet från det italienska köket som består av en blandning av mjöl, en hög andel vatten och ett minskat intag av fett. Tydligen enkelt, i verkligheten kräver Pinsa Romana-degen lång bearbetning och noggrann spridning för hand. resultatet är något mellan pizza och focaccia.
Vad är då skillnaden mellan pizza och PINSA ingredienser och beredning. Jämfört med klassisk pizzadeg kräver pinsadeg en annan mängd vatten och en lägre andel jäst. Resultatet är ett mer smältbart och mindre kaloriinnehåll. Själva namnet på Pinsa Romana kommer från latinet, från verbet pinsère som, bokstavligen, betyder att sträcka, som den åtgärd som utfördes av bönderna som kavlade ut degen innan de satte in den i ugnen.
Och från och med idag finns PINSA ROMANA även GLUTEN FREE, 250 gram, 15 pezzi.
Är GLUTEN FREE en mode? Värt en förtydligande. Läs mer om vem är gluten dålig för på ”Gluten och Celiaki” och om ”Gluten Free Trenden”.